Agrárinformatikai ismeretek oktatása az agrár-szakképzésben

Agrárinformatikai ismeretek oktatása az agrár-szakképzésben

A technológiai gyorsütemű fejlődése jelentős előre lépéseket és változásokat hozott a világban, átformálta a mindennapjainkat, jelen van például a kommunikációban, oktatásban, üzleti életben, munkában, adattárolásban, vásárlásban, szórakozásban és persze a mezőgazdaságban is.

A felgyorsult és folyamatosan változó gazdasági és társadalmi környezet állandó alkal­mazkodást kíván a gazdaság, a szakképzés és a munkaerőpiac szereplőitől. Ez az oka annak, hogy az európai országokban a szakképzés az elmúlt néhány évben reflektorfénybe került, folyamatban van a szakképzés megújítása, átalakítása, fejlesztése. Kiemelt cél az oktatás és a munka világa közötti távolság csökkentése, az eddigi eredmények megőrzése mellett a gyakorlati oktatás erősítése az elméletorientált tanítási módszerekkel szemben. 

Az oktatásban végbemenő változások azonban lassabbak, kisebb lépésekben tudnak csak reagálni a felmerült igényekre.  Fontos azonban megkezdeni az új, korszerű oktatási módszerek bevezetését, kiaknázni a technológia által kínált lehetőségeket az oktatásban is, és nem utolsó sorban elmaradhatatlan a szakképzési anyagok tartalmának frissítése is.

A mezőgazdaságban is egyre nagyobb teret nyernek a digitális eszközök, ami magával hozza új szakterületek, új munkakörök megjelenését is. Nem csupán agrármérnökökre vagy informatikusokra lesz szükség, hanem a kettő metszetére.

Az oktatási intézmények helyzetét nehezíti, hogy az eszközök drágák, eszközök nélkül pedig nehéz gyakorlati oktatásban részesíteni a hallgatókat.

A munkaadók ma olyan munkavállalókat keresnek, akik az elméleti tudáson túl széles­körű gyakorlati ismeretekkel és a munkavállaláshoz szükséges kulcskompetenciákkal is rendelkeznek. A gazdasági változások olyan gyorsak, hogy arra is fel kell készíteni a diákokat, hogy bármikor képesek legyenek új területek elsajátítására, új állások betöltésére, vagyis az élethosszig történő tanulásra.

Az Agriteach 4.0 projekt ehhez kíván segítséget nyújtani. A tananyag első moduljában bemutatásra kerül jónéhány aktív tanulást támogató módszer, IKT eszköz, szó lesz például a Nyílt Oktatási Tartalmakról, ingyenes online tananyagtárakról. A második rész napra kész ismereteket nyújt a jelenlegi európai mezőgazdasági stratégiákról és kezdeményezésekről, a harmadik modul pedig a Mezőgazdaság 4.0 alapvető fogalmait, eszközeit, gépeit mutatja be.

Reméljük, minden résztvevő talál a kurzusban olyan hasznos információkat, melyeket a saját tanítási gyakorlata során is tud alkalmazni.

  1. modul: 21. századi oktatási módszerek a mezőgazdasági szakképzésben
  2. modul: E-mezőgazdaság - európai stratégiák és kezdeményezések
  3. modul: Digitalizáció a mezőgazdaságban - Mezőgazdaság 4.0

Az Agriteach 4.0 tananyag portálja: http://moodle.agriteach.hu/
A próbaképzés Magyarországon 2019. február 25. és április 26 között zajlott, Magyarországon 51 tanár végezte el sikeresen a kurzust.
A próbaképzés lezajlása és értékelése után a kurzus anyagok, regisztrációval ingyenesen elérhetők.
magyar